imp-congo-4504609

U februaru 2011. godine u Kinšasi je potpisan partnerski ugovor o izradi projekta, isporuci opreme, instaliranju i puštanju u rad SCADA sistema za daljinski nadzor i upravljanje radom transformatorskih stanica srednjeg napona električne mreže u Kinšasi.

Ugovorom je predviđena isporuka, instalacija i puštanje u rad savremenog Dispečerskog centra kojim treba da se daljinski nadzire i upravlja radom 25 transformatorskih stanica u gradu Kinšasa. U Dispečerskom centru će biti instalirana oprema savremenog SCADA sistema, a u transformatorskim stanicama oprema za daljinsko prikupljanje podataka i izdavanje upravljačkih naloga familije ATLAS.

Ugovor je, ispred Instituta „Mihajlo Pupin“, potpisao Jovan Kon, pomoćnik direktora Instituta, a u ime organizacije SNEL generalni direktor, gospodin Yengo Massampu.

Značaj ovog ugovora je veoma veliki jer se radi o izuzetno naprednoj tehnologiji za upravljanje u elektroenergetskim objektima, koja je rezultat gotovo 40-godišnjeg razvoja u Institutu „Mihajlo Pupin“ i koja je u celosti domaći proizvod, a plasira se na tržište Afrike gde postoji velika potreba za ovakvim sistemima.

Program SCADA i DCS sistema Instituta „Mihajlo Pupin“ je po svojim performansama u potpunosti na svetskom nivou, izuzetno je konkurentan i ima velike izvozne potencijale.