ninel-2831052

Drugi sastanak međunarodne CIGRE C2.33 Radne grupe (prvi sastanak je održan u Dablinu, Irska u junu 2009. godine) koja se bavi problemima zahteva, selekcije, obuke i sertifikacije operatera u centrima upravljanja EES, je održan u Institutu „Mihajlo Pupin“ 19. i 20. novembra 2009.

Prvog dana su na dnevnom redu bile teme u vezi performansi rada operatora i uticajnih faktora, kao i aspekti dizajna programa obuke operatera predviđeni za planiranu tehničku brošuru CIGRE. Takođe su analizirane tekuće i planirane aktivnosti CIGRE kao i predstojeće aktivnosti Radne grupe.

Narednog dana, uz podršku kolega iz Javnog preduzeća za prenos električne energije i upravljanje prenosnim sistemom “Elektromreža Srbije“, naši gosti iz Rumunije (Transelectrica), Irske (EirGrid) i Japana (TEPCO) organizovano su posetili Nacionalni dispečerski centar i učestvovali u prezentacijama i diskusijama na temu organizacije obuke i alata za obuku koji se koriste u EMS.

CIGRE predstavlja veliku i značajnu međunarodnu organizaciju sa centralom u Parizu, koja okuplja elektroinženjere iz mnogih zemalja širom sveta. Rad CIGRE se odvija kroz studijske komitete, radne grupe, redovne konferencije i simpozijume i predstavlja se u časopisu Electra i na konferencijama.