predavanjekos-2432725

Povodom Svetske godine astronomije imali smo zadovoljstvo da čujemo izuzetno interesantno predavanje dr Milana Dimitrijevića pod naslovom “Tajna velikog ćutanja kosmičkih civilizacija“.

Uvek popularna tema i dilema: “Ima li ili nema života van Zemlje?“ izazvala je interesovanje i privukla veći broj slušalaca, koji su došli da čuju odgovor na pitanje koje je postavio nobelovac Enriko Fermi. Slušajući navodne dokaze o velikom broju civilizacija koje su postojale i koje postoje u Univerzumu, on je u jednom trenutku upitao “Pa gde su oni?“ Ovo pitanje, koje ukazuje na to zašto do danas nije otkriven ni jedan trag postojanja neke tehnološke civilizacije u kosmosu, naziva se u astronomiji Fermijev paradoks.

Dr Dimitrijević nas je pričom proveo i kroz dosadašnje potrage sprovedene za vanzemaljskim civilizacijama i pokušaje uspostavljanja komunikacije sa inteligentnim bićima u kosmosu, a na predavanju se moglo čuti i o tome kolika je verovatnoća nastanka života i razvoja društava sa tehnološkom civilizacijom sposobnom za kosmičke letove.

Dr Milan Dimitrijević je naučni savetnik u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, diplomirao je astronomiju, a magistrirao i doktorirao fiziku. Iz njegove bogate biografije izdvojićemo samo to da je bio direktor Astronomske opservatorije, savezni ministar za nauku i član Upravnog odbora našeg Instituta u dva mandata.

Autor je velikog broja stručnih knjiga i oko hiljadu radova iz oblasti astronomije i fizike i njihovih interdisciplinarnih područja.